hastanede bebeğini tutan anne
Badge field

Hamilelikte Hassas Diş ve Diş Hassasiyeti Problemi, Tedavi için Neler Yapılabilir?

Published date field

Hamilelik sırasında bir takım huzursuzluklar yaşanması çok normaldir. Vücudunuz değişmekte olduğu için bel ağrısı ve rahat etmekte zorluk çekmek doğaldır. Geceleri uyuyabilmek için yastıkları sıra sıra dizerken, bir yandan da başka bir rahatsızlık çekmeye başladığınızı hissedebilirsiniz: Dişleriniz. Hamilelik sırasında hassas dişler ile karşılaşabilirsiniz ve bunu yaşayan tek hamile olmadığınızı bilmek sizi bir nebze de olsa rahatlatabilir.

Hassas diş ve diş etlerine nelerin sebep olduğuna ve bu huzursuzluk ile nasıl başa çıkabileceğinize göz atın:

Hamilelikte Diş ve Diş Etindeki Değişimler

Vücudunuzdaki hormonal değişikliklerin arasında diş ve diş etlerindeki ağrı da yer alır. Artan kan dolaşımından hiperaktif hormonlara kadar, hamilelik zorlu bir süreçtir. Hamilelik sırasında hassas dişlerin en yaygın sebeplerinin arasında:

  • Hormonlar. Hamilelik hormonları vücudunuzun bakterilere karşılık verme şeklini etkileyebilir, periodontal iltihaplara ve ağrıyan diş ve diş etlerine sebep olabilir.
  • Artan kan dolaşımı. Vücudunuz hem size hem de bebeğinize destek olabilmek için fazla mesai yaptığı için kan dolaşımınız artar. Bu artış hassas, şişmiş ve dokununca ağrı veren diş etlerine sebep olabilir. Daha önceden hiç yaşamamış olsanız bile sıcak ve soğuk yiyecekler hassasiyete sebep olabilir.
  • Diş eti iltihapları. Doğal Bilimler, Biyoloji ve Tıp Dergisi’nde 2010 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre hamile kadınlar diş iltihabı yaşamaya daha açıktır. Ve tabi ki kanayan, ağrıyan ve iltihaplı diş etleri rahatsızlık verebilir.

Hamilelikte Diş Hassasiyeti İle Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?

Hamilelik acıyan diş ve diş etlerine karşı ilaç tedavisi olasılığını sınırlandırsa da, ekstra dikkat ve ilgiyle, hamileliğinizin dokuz ayı boyunca gülümsemenizin sağlığını koruyabilirsiniz. Bugüne kadar edindiğiniz bütün iyi ağız bakım alışkanlıklarını korumak, sağlıklı ve ağrısız kalmanızı sağlayabilir. Hamileliğiniz sırasında hassas dişler için yapabileceğiniz dört şey:

  1. Yumuşak kıllı bir diş fırçası seçin. Yumuşak kıllı bir diş fırçası dişlerin arasını ve etrafını hem derinlemesine hem de nazikçe temizleyerek ağrı ve kanamayı azaltabilir.

  2. Hassasiyeti tetikleyen yiyecekleri not alın. Bu “tetikleyici” yiyeceklerden uzak durmak en iyisidir.

  3. Daha az tatlı yiyin. Şeker ağzınızdaki bakterileri besleyecektir ve bu da çürük ve ağrılara sebep olabilir. Mümkünse tükettiğiniz tatlı oranını azaltın. Eğer kendinizi şımartmak istiyorsanız atıştırdıktan sonra dişlerinizi fırçalayarak ağzınızdaki kalıntıları temizleyin.

  4. Diş hekiminizi ziyaret edin. Hamileliğinizi düzenli diş kontrolünüzü aksatmaya bahane olarak kullanmayın, bu kontroller hamileyken bile gülüşünüzün sağlığını korumak için çok önemlidir. Diş hekiminize hamile olduğunuzu bildirmeyi sakın atlamayın ki gereken önlemler alınabilsin (örneğin röntgen çekmemek gibi).

Hamileliğin bir değişimler süreci olduğu doğrudur, özellikle de vücudunuz için. Ama ağız konusunda rahatsızlık yaşamanıza gerek yok. Kadın doğum doktorunuza hassas dişlerinizin dokuz ayınızı zorlaştırmaması için güvenle kullanabileceğiniz ilaçlar olup olmadığını sorabilirsiniz. Tutarlı bir profesyonel rehberlik ve kişisel bakım ile, dişlerinizdeki yan etkiler hakkında endişelenmeyerek hamileliğinizin tadını çıkarabilirsiniz.

Ağız sağlığı ile ilgili daha fazla öneri ve ipucu almak ister misiniz?

Kayıt Ol