arabada gülümseyen yaşlı çift
Badge field

Yaşlılarda Ağız ve Diş Sağlığı

Published date field

Düzenli ağız ve diş bakımı ve günlük alışkanlıklar sayesinde dişlerinizi hayat boyu korumanız mümkündür. Ancak yaşınız ilerledikçe ağzınızdaki ve genel sağlığınızdaki değişiklikler, beraberinde ağız ve diş problemleri riski getirebilir. Yaşınızın ilerlemesinin yol açacağı hassasiyetleri anlamak, ağız ve diş sağlığı bakımınızı daha iyi yönetmenizi ve bu diş komplikasyonlarını önlemenizi sağlayabilir.

Diş Çürüğü Riskleri

Yaşı ilerlemiş yetişkinler, kullandıkları ilaçların beraberinde getirdiği ağız kuruluğundan sıkça şikayetçi olur. Bunlar, kanser tedavisinde veya kardiyovasküler hastalıklar için kullanılan ilaçlar olabilir. Ağız kuruluğunuzun sebebi her ne olursa olsun, tükürük dişlere zarar verebilecek olan bakteri ve asitleri nötralize etmeye yardımcı olur.

Eğer diş eti çekilmesi yaşıyorsanız, açıkta kalan kök yüzeylerinin diş minesinden daha yumuşak olduğunu ve daha çabuk çürüyebileceğini bilmelisiniz. Diş çürükleri bu durumda hızlıca dişlerinizin sinirlerine ulaşıp iltihaplanmaya, veya dişin kökten tamamen kırılmasına sebep olabilir.

Bugüne kadar ağzınıza dolgular yaptırmış olabilirsiniz ve bu dolguların değiştirilme zamanı gelmiş olabilir. Kırılmış, çatlamış veya sızdıran dolguların altında kolayca çürükler oluşabilir. Bu sebeple ağrı hissetmiyor olsanız bile diş hekimi ziyaretlerine düzenli olarak devam etmeniz çok önemlidir.

Diş Eti Hastalığı Riski

Eğer tedavi edilmezse diş eti hastalıkları, jinjivit olarak da adlandırılan diş eti iltihabına veya daha ciddi periodontite sebep olabilir. Diyabet hastaları kanlarındaki şeker seviyesi daha yüksek olduğundan dolayı iltihaplara daha yatkındır ve diş eti hastalıklarına karşı daha yüksek risk taşırlar.

Yıllar içinde bir ya da daha fazla dişinizi çekildiyse bilin ki bu dişlerin yerine yeni diş yaptırmak için asla geç değildir. Eksik dişler, etrafındaki dişlerin de yerinin kaymasına ve damakta yemek artıkları ve bakterilerin birikebileceği alanlar oluşturmasına sebep olabilir. Bu da diş eti iltihabına yol açabilir.

Ağız Sağlığınızı Yönetmek

Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmek sizi potansiyel diş ve diş eti hastalıklarının bir adım ilerisinde tutar. Profesyonel diş temizliği, periodontal hastalıklara sebep olan bakteri plağı ve tartarın temizlenmesi için gereklidir. Evde günde iki defa yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişlerinizi fırçalayın. Diş arası temizleyicileri, eğer diş ipi kullanmakta zorluk çekiyorsanız faydalı olabilir.

Daha yüksek risk taşıdığınız durumlar için geliştirilmiş ürünleri kullanmayı deneyin. Florürlü diş macunu diş minenizi güçlendirir ve diş çürüklerini önlemeye yardımcı olabilir.

Diğer İyi Alışkanlıklar

Diş hekimi koltuğu ve banyonuz, ağız bakımı yapabileceğiniz tek yer değildir. Ağız kuruluğuyla, bol sıvı tüketerek veya şekersiz sakız çiğneyerek de baş edebilirsiniz. Diş hekiminizle, kullandığınız ağız kuruluğu yapabilecek ilaçları konuşun.

Doktorunuzun tavsiye etmiş olabileceği gibi, şekeri az ve lifi bol gıdalar tüketin.

Son olarak, ağız kanseri riskinizi azaltın. Tütün ve alkollü ürünlerin tüketilmemesi, güneşten iyi korunulması ve güneş kremi sürülmesi, diş hekiminiz tarafından ağzınızın ağız kanseri belirtilerine karşı kontrol edilmesi önerilir.

Mark Twain’in de demiş olduğu gibi “Yaş, zihinde biter. Eğer siz yaşı önemsemezseniz, o da sizi önemsemez.” Yaşınız ilerledikçe, iyi bir ağız sağlığının önemi büyüktür. Yaş ilerledikçe artacak ağız ve diş risklerini anlamak ve diş hekiminizle bu problemleri önlemek için beraber çalışmak dişlerinizi hayat boyunca korumanıza yardımcı olabilir.

Ağız sağlığı ile ilgili daha fazla öneri ve ipucu almak ister misiniz?

Kayıt Ol