oynayan çocuklar
Badge field

Bebek Ağız Sağlığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Published date field

Emzirmek, Çocukluk Öncesi Çürüklerin Önlenmesinde, Biberon ile Beslemeden Daha mı İyidir?

Çoğu uzman, çocuğunuzun genel sağlığı için biberon ile beslemeden ziyade, emzirmeyi önerir. Ancak, emzirme biberonla besleme ile aynı şekilde Çocukluk Öncesi Çürüklere neden olabilir.

Çocukluk Öncesi Çürükleri önlemek için:

  • Bebeğiniz ile birlikte yatağa girmek ve onun istediği kadar meme emmesine izin vermek gibi gece beslemelerinden sakının. Süt, çocuğun ağzında “birikir” ve bütün gece boyunca sürekli olarak asit oluşmasına neden olabilir. Bu asit, çürüğe yol açar.
  • Bebeğin elinde biberon ile etrafta dolaşmasına izin vermeyin.
  • Amerikan Diş Hekimleri Birliği , bir yaşından itibaren çocuğunuzun bardak kullanmasını teşvik etmenizi önermektedir.

Çocuğumun parmağını Emmesi Normal Midir?

Bebeklerin parmak emmesi normaldir; çocukların birçoğu 2 yaşına kadar, kendi başlarına parmak emmeyi bırakır.

  • Çocuğunuz, 2 yaşından sonra da parmağını emmeye devam ederse, 4 yaşına kadar onu vazgeçirmeye çalışın.
  • 4 yaşından sonra parmağını emmeye devam etmesi, eğri, çapraşık dişlere ve/veya ısırma problemlerine neden olabilir.

Bebeğimin Emzik Kullanması Normal Midir?

Evet, ancak onu şekerli, ballı veya tatlandırılmış sıvıya batırmayın. Ayrıca:

  • 2 yaşına kadar çocuğunuza emziği bıraktırmaya çalışın.
  • Emzik kullanımı ve parmak emme, çocuk için bir sağlık sorunu yaratmazken, emziğin daha iyi bir seçenek olabileceğini unutmayın çünkü çocuğun emziği bırakması, parmak emmeyi bırakmasından daha kolay olabilir.

Yürümeye Başlayan Bebeğin Dişlerini Fırçalamanın En İyi Yolu Nedir?

Küçük, yumuşak kıllı bir fırça kullanın. Tüm diş yüzeylerine özellikle dişin dişeti hattı ile birleştiği yere dairesel hareket uygulayınız. Bebeğiniz tükürebildiğinde, fırçanın üzerine bezelye büyüklüğünde florürlü bir diş macunu koyunuz. Aileler, çocuğun diş hekimi ziyareti esnasında, diş hekiminden uygun diş fırçalama şeklini göstermesini istemelidirler.

Benden Bebeğime Zararlı Bakteriler Geçer mi?

Evet. Çürüğe yol açan mikroplar, – bebeğin önce sizin ağzınıza ellerini sokması ve sonra kendi ağzına sokması gibi – temas yoluyla geçebilir. Bu nedenle, dişlerinizi ve dişetlerinizi sağlıklı bir şekilde korumanız çok önemlidir.

Ayrıca, yapılan araştırma hamilelerin kanını karnındaki bebek ile paylaştığından dolayı, ağızdaki herhangi bir enfeksiyonun – örneğin çürük veya dişeti (periodontal) hastalıkları – bebeği etkileyebileceğini göstermiştir. Ulusal Sağlık Enstitülerindeki Dental Araştırma Enstitüsüne göre, ağız hastalığı /enfeksiyonu, bebeklerin erken doğması, düşük doğum ağırlığına sahip olması gibi durumlarla da ilgilidir.

Çocuğum için florürlü Diş Macunu Kullanmaya Ne Zaman Başlamalıyım?

Çocuğunuz tükürebildiğinde. florür yalnızca uygun seviyelerde olduğunda güvenlidir ve dişleri kuvvetlendirmek için gereklidir. Yürümeye başlayan bebekler, aşırı miktarlarda diş macunu yutmaya eğilimli olduklarından, bu durum, dişlerin renklenmesine neden olan fluorozise neden olabilir. Ve unutmayınız ki – suyunuz florürlü olsa bile, florürlü diş macunu kullanmanız gerekir. florür , hem – diş macunu gibi – “yüzeyel ” olarak hem de su veya florür takviyeleri gibi “yutulan" şekillerde de gereklidir.

Evde Şişe Su Kullanıyorsam ve florürlü Değilse, Bu Doğru Mudur?

İçme suyu olarak ve yemeklerde şişe su kullanıyorsanız – veya şebeke suyunuz florürlü değilse – bu durumu çocuk doktorunuza veya diş hekiminize söyleyin Bebeğiniz için florür takviyeleri önerebilirler.

Ağız sağlığı ile ilgili daha fazla öneri ve ipucu almak ister misiniz?

Kayıt Ol