Mine Erozyonu - Dişlerinizi Nasıl Etkiler
Badge field

Diş Minesi Aşınmasının Dişlere Olumsuz Etkileri

Published date field

Yediğiniz her şey sizi ve ağzınızı etkilemektedir. Doğru yiyecekleri içecekleri tüketmeniz ve bunları tüketme şekliniz, sizin için de, dişleriniz için de önemlidir. Çok fazla asitli yiyecek ve içecek tüketirseniz, bu durum diş minenizi (dişlerinizi kaplayan dış tabaka) aşındırabilir ve diş minenizin altında bulunan dentin tabakasını açığa çıkarabilir. Çok merkezli bir araştırmada, diş erozyonunun Amerika Birleşik Devletleri'nde sürekli artışta olduğu rapor edilmektedir; erozyonun önlenmesi gittikçe daha da önem kazanmaktadır.1

Diş Minesi Erozyonu Nedir?

Mine erozyonu, diş minesi aşındığında veya asitli uygulamalar sonucu mine inceldiğinde görülmektedir. İki tür mine erozyonu vardır:

  1. İç kaynaklı erozyon — tıbbi veya fizyolojik sorunlar (örneğin reflü, anoreksi, bulimia, vs.) sonucu gastrik asit ve asit geri akışından kaynaklanır.
  2. Dış kaynaklı erozyon – besin asitlerinin (örneğin şeker tüketimi, gazlı içecekler, meyveli içecekler vs.) ağızda aşırı asitli bir duruma yol açması halinde meydana gelir.

Diş Minesi Erozyonu Belirtileri

Dişlerdeki mine aşındığında, birkaç sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir:

  • Dişler daha da aşınabilir
  • Mine aşındığı ve dentin tabakası açığa çıktığı için dişlerin rengi bozulabilir; aşağıdaki resimde, sarı renkte olan dentine bakınız
  • Dişlerin hem dudak, hem de dil yüzeylerindeki mine aşındığı için ve dentin tabakası, mineye göre daha yumuşak bir madde olup temasa, havaya, ısırma kuvvetlerine ve aside daha duyarlı olduğu için diş hassasiyeti meydana gelebilir
  • Ön dişlerin kenarı şeffaf görünebilir

Ağzınızda bu tip değişiklikler fark ederseniz lütfen diş hekiminize başvurun.

Dişlerinizi Daha İyi Hale Getirmek için Neler Yapılabilir?

Bu randevudan sonra da, ağzınızdaki diş erozyonunu azaltmak için başka nelerin yapılması gerektiğine diş hekiminizle karar verebilirsiniz:

  1. Ne kadar zamandır mine erozyonu yaşıyorsunuz?

  2. Asit tüketim sıklığınız nedir ve ne şekilde tüketiyorsunuz?

  3. Beslenme değerlendirmesi ve asit tüketimini azaltma konularında yardımcı olması için bir beslenme uzmanına başvurabilirsiniz.

  4. Reflü, geri akış veya yeme bozukluğu yaşayıp yaşamadığınızı belirlemek için bir profesyonel destek alın.

  5. Hangi dişlerin estetik restorasyon ve/veya yapıştırma maddeleri ile değiştirilmesi gerekeceğini belirleyin.

Diş erozyonu, bütün yaş gruplarını etkileyebilir ve dentinin aşırı hassaslığı ile ilişkilidir2. Dişlerin erozyonuna neden olduklarından asitli yiyecek ve içeceklere son verilmesi gerekir. Ağrıları gidermek için aşındırıcı olmayan hassasiyet azaltıcı bir diş macunu da kullanılabilir. Erozyonun ilerlemesini azaltmak için sızdırmayan maddeler veya yapıştırma maddeleri yerleştirilmesi de düşünülebilir. Florür uygulaması, remineralizasyon yerine asit çözülmesi direncini artırmaya yardımcı olacaktır. Mine erozyonu tedavi seçenekleri ve size sunulabilecek tedavi türü ile ilgili olarak diş hekiminizle konuşun.

Kaynaklar
  1. ABD Sağlık ve Haber Web Sitesinden derlenen bilgiler için http://health.usnews.com/usnews/health/healthday/080312/dental-erosion-on-rise-in-us_pr.
  2. Smith, BGN, Robb ND. The prevalence of toothwear in 1007 dental patients. J Oral Rehabil 1996, 23:232-239.

Ağız sağlığı ile ilgili daha fazla öneri ve ipucu almak ister misiniz?

Kayıt Ol