gülümseyen adam
Badge field

Periodontal Hastalık ve Kardiyovasküler Hastalık

Published date field

Kardiyovasküler hastalık, kalp ve/veya kan damarlarını etkiler. 50 milyondan fazla Amerika Birleşik Devletleri vatandaşında kardiyovasküler problemler vardır ve kardiyovasküler hastalık Amerika Birleşik Devletleri'nde ölüm ve maluliyetin bir numaralı nedenidir. Kalp problemleri saptandığında altta yatan neden (ateroskleroz) genellikle oldukça ileri safhadadır. Bu nedenle sağlıklı beslenme, egzersiz ve sigara içmeme gibi risk faktörlerinin değiştirilmesi yoluyla hastalıktan korunma büyük öneme sahiptir.

Example of periodontitis (stage 3 gingivitis).Example of periodontitis.

Son araştırmalar, periodontitin kardiyovasküler hastalığın ilerlemesiyle ilişkili olabileceğini göstermektedir. Teorilerden birine göre, periodontal dokuda iltihap oluşturucu protein ve bakteriler kan dolaşımına girip kardiyovasküler sistemde çeşitli etkilere neden olmaktadır. Yakın zamanda yapılan bir çalışma1.periodontite neden olduğu bilinen bakterileri ve kalp hastalığında sıklıkla görülen kan damarı duvarındaki kalınlaşmayı incelemektedir. 650 kişinin örneklerini inceledikten sonra, araştırmacılar, kan damarı kalınlaşma düzeyindeki artışın, dental plak içinde periodontitis yaptığı bilinen bakterilerin varlığıyla ilişkili olduğu sonucuna varmıştır.

Dişeti hizasının üstünde ve altında oluşabilecek biyofilmi gidermek ve bakterileri ortadan kaldırmak, ağız sağlığı ve genel sağlık için çok önemlidir. Bu, evde mükemmel bakımın yanı sıra geleneksel diştaşı temizleme ve kök düzeltmeyle de yapılabilir. Oral hijyen talimatları, özellikle kardiyovasküler hastalığa sahip olan, yüksek risk hattında yer alan hastaların tedavi planında önemli bir yer tutar. Tedavinin odak noktası, periodontal hastalık ve ağızdaki iltihabın önlenmesi olmalıdır. Ağız iltihabının önlenmesi, kardiyovasküler hastalıkla ilişkili ağız komplikasyonlarını kontrol etmekte hayati öneme sahiptir. Bakterilerin sağlıklı kişilerde bile gingivitis için bir risk faktörü olduğunu biliyoruz; hastalar antibakteriyel koruma özelliğine sahip bir diş macunuyla dişlerini günde iki kez fırçalamalı ve düzenli olarak diş ipi kullanmalıdır

© Telif hakkı 2011 Colgate-Palmolive Company

Kaynaklar

1. Circulation. 2005 Feb 8; 111(5):576-82.

11/15/2010

Ağız sağlığı ile ilgili daha fazla öneri ve ipucu almak ister misiniz?

Kayıt Ol