baba ve çocuklar lezzetli kurabiyeler yiyor
Badge field

Tatlıya Düşkünseniz Diş Çürüklerini Nasıl Engelleyebilirsiniz

Published date field

Yıllarca ebeveynlerimiz, öğretmenlerimiz, diş hekimlerimizin öğrettikleri sebebiyle çoğumuz şekerli yiyecek ve içeceklerin diş çürüklerine neden olabildiğini biliyoruz. Şekerin tadını çok sevenler için, damak zevkine hizmet etmek diş çürüklerine yol açmanın yanı sıra suçluluk hissi yaratabilir.

Ortalamanın üzerinde şeker tüketenler, birkaç alışkanlık edinerek dişlerinin sağlığını koruyabilirler. Tatlı sevenler için birkaç öneriyi burada bulabilirsiniz.

Dişlerinizi Sık Sık Fırçalayın

Bu çok basit görünse bile, yoğun programlarımız yüzünden dişlerimizi her zaman fırçalamamız gerektiği sıklıkta fırçalayamayabiliyoruz.

  • Yanınızda her zaman seyahat boyu diş fırçası taşıyın. Kolay taşınabilen diş fırçaları yoğun zamanlarda hayat kurtarıcı nitelikte olabilir; örneğin sahada geçmiş bir günün sonunda yapılan bir toplantıda. Bu diş fırçalarıyla şekerli bir tatlıdan ya da atıştırmalıklardan sonra lavaboya kısa bir ziyaret ile dişlerinizdeki yemek ve şeker kalıntılarından kurtulabilirsiniz.
  • Evinizdeki diş fırçasını yenileyin. Eğer bol miktarda tatlı tüketiyorsanız, ortalama bir insana kıyasla daha fazla bakteri plağı birikimi riski taşıyorsunuzdur çünkü bakteri plağı karbonhidrat zengini ortamdarda daha da hızlı birikir. Üç etkili kılları olan diş fırçaları ulaşılması zor noktaları rahatça temizlemenize yardımcı olabilir. Pilli diş fırçaları da diş fırçalamayı daha kolay ve eğlenceli hale getirebilir.

Diğer Öneriler

Yanında diş fırçası ile gezmek istemeyenlerin deneyebileceği diğer alternatifler:

  • Şeker ve dişlerinize yapışıp kalan diğer yemek artıklarını olabildiğince iyi temizlemek için ağız bakım suyu ile çalkalayın. Florür içeren ağız bakım suları ideal olmakla birlikte; yanınızda ağız bakım suyu bulunmadığı zamanlarda yalnızca su ile çalkalamak bile faydalıdır.
  • Tatlı tüketiminden sonra dişlerinizi temizlemek için şekersiz sakız çiğneyin. Sakız çiğnemek tükürük üretimini arttırarak dişlere yapışan şeker kalıntısının giderilmesine yardımcı olacaktır.
  • Daha az şekerli yiyecek tüketin. Tabi ki meyve yemek tatlı isteğini tatmin etmek için sağlıklı bir yoldur, fakat şekerli bir çörek yerine muz yemek istemiyorsanız, yine de diş çürüğü riskini azaltmak için yapabileceğiniz pek çok seçim alternatifi bulunmaktadır. Örneğin bir dilim kek ağzınızda, yumuşak ve çikolatalı bir şekerlemeden daha az bir tortu bırakacaktır.

Şekerli besin tüketimi sonrası diş çürüklerini engellemede Anahtar yol, çok basit olarak asit yapıcı şekerlerin ve diğer karbonhidratların kalıntılarının ağzınızda kalmasını önlemekten geçer.

Ağız sağlığı ile ilgili daha fazla öneri ve ipucu almak ister misiniz?

Kayıt Ol