Açık havada güneş gözlüğü takan bir anne ve kızı birbirlerine sarılırken parlak bir şekilde gülümsüyorlar.
Badge field

Ağız ve Diş Anatomisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Published date field

Kaç dişimiz var diye hiç merak ettiniz mi? Cevap, yaş dahil olmak üzere pek çok faktöre dayanıyor. Çocukların ve yetişkinlerin farklı dişleri vardır. Öyleyse çocukların kaç kaç dişi vardır?

Bebek Diş Sayısı

Bebeklerin 6 aylıkken dişleri çıkmaya başlar. Bu dişler geçici dişlerdir ve zamanla düşerler. Çoğu kişi bu dişleri süt dişi olarak adlandırır.

Toplamda çocukların, üstte 10 altta 10 olmak üzere toplam 20 adet süt dişi olur. Bu dişler, süt dişleri düşünce yerine çıkacak olan yetişkin dişleri için yer tutar. Bu dişlerin eninde sonunda düşeceği için, yetişkin dişlerinden daha az bakım gerektirdiğini düşünmemelisiniz. Çocuğunuzun dişleri çıkmaya başladıktan hemen sonra sağlıklı yeme ve diş fırçalama alışkanlıkları geliştirilmelidir. Altı yaş civarında çoğu çocuk süt dişlerini dökmeye başlayacak ve daha sonra bu dişlerin yerine yeni yetişkin dişleri çıkacaktır. Bu süreç ergenliğin ilk yıllarına kadar sürebilir.

Yetişkin Diş Sayısı

Yetişkinlerin çocuklardan daha fazla dişi vardır ve çoğu yetişkinin toplam 32 dişi olur. Bunların arasında 8 adet kesici diş, 4 köpek dişi, 8 adet küçük azı dişi, ve 4 tanesi yirmi yaş dişi olmak üzere 12 azı dişi vardır. Çoğu insan ergenlik çağına geldiği zaman tüm yetişkin dişlerine kavuşmuştur. Yetişkinlerin yirmi yaş dişlerini çektirmesi sık rastlanan bir durumdur çünkü her zaman bu dişler için yeterli yer olmayabilir; bu da dişlerin hizasını bozabilir.

Sonuçta toplam kaç dişimiz var? Genellikle çocukların 20, yetişkinlerin 32 (eğer yirmi yaş dişleri çekilmişse 28) dişi vardır. Ve her bir dişin ilginize ihtiyacı vardır.

Ağız sağlığı ile ilgili daha fazla öneri ve ipucu almak ister misiniz?

Kayıt Ol