Florür Nedir?
Badge field

Florür Nedir? Florürün Dişlere Etkisi Nelerdir?

Published date field

Florür Nedir?

Florür, yer yüzünün hemen hemen her yerinde yaygın olarak bulunan doğal bir mineraldir. Bazı gıda ve su kaynakları da florür ihtiva ederler.

Diş çürüklerini azaltmak için içme suyuna genellikle florür eklenir. 1930’larda, araştırmacılar doğal olarak florürlü içme suyu ile büyüyen insanların, florürlü su bulunmayan alanlarda yaşayan insanlarda göre üçte iki daha az çürük görüldüğünü tespit ettiler. O tarihten bu yana, su şebekesine su eklendiğinde diş çürüklerinin azaldığı defalarca gösterilmiştir. Amerikan Diş Hekimleri Birliği, Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Tabipler Birliği gibi birçok kuruluş, diş çürüğü üzerindeki etkisinden dolayı su kaynaklarında florür kullanımını onaylamıştır.

Florür Nasıl Etki Eder?

Florür, iki farklı şekilde çürükleri önlemeye yardımcı olur:

  • Florür, çocukların büyüyen kemiklerinde ve gelişen dişlerinde birikerek, daha henüz çıkmadan bebek veyetişkin dişlerinde minenin sertleşmesine yardımcı olur.
  • Florür, ağızda bulunan yetişkin dişlerinde minenin sertleşmesine yardımcı olur. Florür, ağzınızda doğal olarak gerçekleşen demineralizasyon ve remineralizasyon süreçleri sırasında etki eder

Yemek yedikten sonra, tükürüğünüzde bulunan asitler, dişin yüzeyindeki kalsiyum ve fosforun erimesi olarak tanımlayabileceğiniz demineralizasyona yol açar.

  • Diğer zamanlarda, tükürüğünüzde daha az asit bulunur ve dişlerinizin sertliğini sağlayan kalsiyum ve fosforu yeniler. Bu işleme yeniden mineralizasyon (remineralizasyon) adı verilir. Remineralizasyon sırasında florür mevcut ise, biriken mineraller daha da sertleşerek, dişlerinizi güçlendirir ve bir sonraki demineralizasyon aşamasına kadar çözülmeyi önlerler.

Yeterli Florür Alıp Almadığımı Nasıl Öğrenebilirim?

İçme suyunuz florürlü ise, yetişkinlerin ve çocukların sağlıklı ve çürük riski düşük dişler için, florürlü diş macunu ile düzenli olarak dişlerini fırçalamanın yeterli olduğu düşünülmektedir.

Şebeke suyunuza florür konulmuyorsa ve doğal olarak yeterli miktarda da bulunmuyorsa (milyonda bir birimin faydalı olduğu düşünülmektedir), diş hekiminiz veya çocuk doktorunuz, çocuğunuz için günlük florür tableti veya damlası verebilir. Diş hekiminiz veya çocuk doktorunuz, aileniz için doğru florür miktarını söyleyebilir, bu yüzden tavsiyesini almayı unutmayın.

Bölgenizdeki su müdürlüğünü arayarak suyunuzun florürlü olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Suyunuzu kuyudan tedarik ediyorsanız, su test hizmeti veren bağımsız bir çevre test kuruluşuna suyunuzu analiz ettirebilirsiniz.

Ağız sağlığı ile ilgili daha fazla öneri ve ipucu almak ister misiniz?

Kayıt Ol