kadın içme suyu
Badge field

Florürün Fayfaları & Zararları ve Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Published date field

Florür Yetişkinlere de faydalı mıdır?

Yeni araştırmalar, florürün herkes için faydalı olduğunu göstermektedir. Uzmanlar eskiden florürün sadece dişlerin gelişme aşamasında dişleri güçlendirerek etki ettiğini düşünürlerdi. Bu yüzden, çocuklar floridizasyon çalışmalarının odak noktasıydı . Yapılan çalışmalar, diş macunları, ağız bakım suları ve flor tedavilerinde olduğu gibi yüzeyel olarak uygulanan florürün tüm yaşlardan insanların çürükle savaşlarına yardımcı olduğunu göstermektedir.

Flor tedavisine ihtiyacım olup olmadığını nasıl bilebilirim?

İçme suyunuz florürlü ise, sağlıklı dişlere sahip birçok yetişkin için florürlü diş macunu ile düzenli olarak diş fırçalamanın yeterli olduğu düşünülmektedir. ABD’nin 50 büyük şehrinden 43’ü, diş çürüğünü azaltmak için şebeke suyuna florür katmaktadır. Bölgesel su müdürlüğünüzü arayarak ya da özel kuyudan su alıyorsanız, suyu analiz ettirerek suyunuzun florürlü olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Genellikle şişe suyu içen bireyler ve aşağıdaki durumlara uyan bireyler, diş hekimine giderek flor tedavisine gerek olup olmadığını öğrenmelidirler:

  • Ağız kuruluğuna neden olan ilaç alanlar ya da ağız kuruluğuna neden olan hastalığı bulunanlar:Ağzındaki asitleri nötrleştirmek ve yiyecek artıklarını uzaklaştırmak için tükürüğünüz yoksa , diş çürüğüne karşı daha duyarlı hale gelirsiniz.
  • Dişetlerinizde çekilme varsa: Bu bakterilere, daha fazla hareket alanı sağlar ve diş çürüğünü hızlandırır.
  • Diş teli takıyorsanız: Diş telleri ve diğer ortodontik aletler, çürüklere yol açabilecek bakterileri hapsedebilirler.
  • Boyun veya baş bölgesinde radyasyon tedavisi görenler: Radyasyon, tükürük bezlerine zarar vererek, ağız kuruluğuna neden olur.

Flor tedavisinin çeşitleri nelerdir?

Diş hekiminizin muayenehanesinde flor tedavisi görebileceğiniz gibi evinizde de kendi başınıza flor tedavisi uygulayabilirsiniz. Diş hekimideki flor tedavilerinde, diş hekiminiz , ağzınızı kurutarak, boya, köpük veya cila uygular. Bazı diş hekimler, birkaç dakika takmanız gereken bir ağız koruyucusuna jel veya köpük koyarlar. Size 30 dakika süreyle hiçbir şey içmemeniz, yememeniz ve sigara içmemeniz öğütlenir.

Yetişkinlere evde verilen flor tedavilerinde, bireysel ihtiyaçlara göre, diş çürüğü riskine ve yerel su şebekesindeki florür seviyesine göre ürün verilmektedir.

Risk ne olursa olsun, tüm yetişkinler diş çürüğünün önlenmesinde yardımcı olduğu kanıtlanan florürlü diş macunu kullanmalıdırlar.

11/15/2010

Ağız sağlığı ile ilgili daha fazla öneri ve ipucu almak ister misiniz?

Kayıt Ol