diş hekimi ve hasta diş röntgenini inceliyor
Badge field

Diş Hekimi Nasıl Bulunur? Doğru Diş Doktoru Nasıl Seçilir?

Published date field

Diş Hekimi Nasıl Bulunur?

En iyi başlama şekli, güvendiğiniz insanlardan – arkadaşlarınız, aileniz, tanıdıklarınız, iş arkadaşlarınız, eczacılar veya aile doktorundan – referans almaktır. Diş hekimlerine ne kadar süredir gittiklerini, merak ettikleri soruları sorma konusunda ne kadar rahat olduklarını, ne tür bir diş hekimine gittiklerini (pratisyen veya uzman) sorun. Kendinizi rahat hissettiğiniz bir diş hekimi bulmanız önemlidir.

Bir diş hekimi bulmanın diğer yolları şunlardır:

  • Bulunduğunuz şehirdeki diş hekimleri odasını arayarak, bölgenizdeki diş hekimlerin listesini istemek.
  • Bölgenizdeki diş hekimlerini internet üzerinde de arayabilirsiniz. Giderek daha çok diş hekiminin, hizmetlerini ve tedavi yöntemlerini açıklayan web sitesi açılmaktadır.

Nasıl Bir Diş Hekimi Aramalıyım?

Pratisyen diş hekimleri, her türlü tedaviyi yapacak şekilde eğitilmişlerdir. Güç veya olağandışı problemleriniz varsa, diş hekiminiz sizi aşağıdaki diş doktorlarından birine yönlendirebilir:

  • Pedodontistler; çocuklar ve bebeklerle ilgili diş hekimliği alanında çalışırlar
  • Endodontistler, dişin özündeki (pulpa) hastalıkları teşhis ve tedavi ederler, kanal tedavisi en çok yaptıkları işlemdir.
  • Protez uzmanları, kuron, köprü ve protez konusunda uzmanlaşmışlardır.
  • Oral pataloglar, ağız hastalıklarını teşhis etmek için laboratuar yöntemlerini kullanırlar. Ayrıca adli tıpta ihtisaslaşmışlardır.
  • Çene cerrahları, kist, tümör çıkarma ve gömülü yirmi yaş dişi çekme gibi cerrahi operasyonları yaparlar. Ayrıca çene kırıkları ve temporomandibular eklem (TMJ) gibi cerrahi gerektiren çene problemlerini düzeltebilirler
  • Ortodontistler dişlere daha iyi bir pozisyon verebilmek için diş teli ve diğer araçları kullanarak dişlerin pozisyonunu düzeltirler
  • Periodontologlar, dişeti hastalığının teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşmışlardır
  • Oral Diyagnoz ve Radyoloji doktorları, tüm ağzın ve çene eklemlerinin görüntülenebildiği panaromik röntgen çekilmesi ve teşhis koyulması ile ilgilenen diş hekimleri

Nasıl Diş Hekimi Olunur?

Beş senelik lisans üstü öğrenim sonrasında diş hekimi Dt. (Diş Tabibi) ünvanını alır. Mezun olan diş hekimi kamuda, özel muayanehanesinde ya da hastanelerde çalışmaya başlayabilir. Diş Hekimliği fakültesini bitirdikten sonra doktora programlarına devam eden ve bitiren diş hekimleri Dr. (Doktor) ünvanı alırlar.

Ağız sağlığı ile ilgili daha fazla öneri ve ipucu almak ister misiniz?

Kayıt Ol